torsdag den 26. februar 2009

Badmintonligaen skal videreudvikles NU!



Hvorfor det? vil mange sikkert spørge – det går da udmærket, og der er jo spændende kampe med golden set, og der er direkte tv transmission. Ja vi ser endda at ældre hæderkronede spillere, som har stoppet den internationale karriere, får deres Indian Summer og tillige er blandt de dominerende på holdene. Der spiller også nogle af verdens bedste europæere i ligaen som uden tvivl er den stærkeste i Europa.
Så hvorfor er det dog så presserende at udvikle?

Fordi Ligaen skal blive endnu bedre, endnu mere attraktiv, endnu mere professionel og et endnu større lokomotiv for dansk badminton.

Alternativet til udvikling er afvikling.
Hvis ikke vi fortsat udvikler ligaen så er jeg bange for at interessen vil dale stille og roligt. Holdturneringen vil dermed synke tilbage i det tusmørke den befandt sig i inden 6-kamps systemet og tv-dækningen bragte den frem i lyset. Vi må ikke misbruge denne smashchance.

Jamen vi skal da passe på at det sportslige og klubånden og frisk kappestrid og snedige holdopstillinger ikke forsvinder?
NEJ det skal vi ikke. Vi skal bekende os til at Badmintonligaen først og fremmest skal være en del af underholdningsindustrien. Det betyder at hovedparten af de tiltag der skal udvikle ligaen skal være styret af et ønske om at gøre Ligaen attraktiv for medier i såvel Danmark som i udlandet.

Alle tiltag der gøres skal være drevet af troen på at BadmintonLigaen kan tjene penge til DBF, til klubber og til spillerne. Ligeledes skal den motivere flere unge til at begynde at spille badminton, og flere talenter til at satse på sporten.
Fravær af denne tro betyder efter min mening at vi skal indstille Ligaen og gå tilbage til gamle dage med 13 kampe pr. holdkamp der så spilles lørdag eftermiddag.
For hvis vi ikke tror at Ligaen kan generere fortjeneste og øget interesse, så bruger vi alt for mange ressourcer på at holde den i gang på det nuværende niveau.

Hvad er det så der er så godt ved Ligaen ?

  • Der har været virkelig spændende kampe, og
  • Der har været mange profiler i ligaen.
    Indførelsen af muligheden for at spille uafgjort med efterfølgende golden sæt har været en kæmpe succes.
  • Der spilles kun en kamp pr. spiller, så vi kan opleve spillerne i den kategori hvor de er bedst.
  • Den tidsmæssige varighed af en holdkamp er blevet reduceret så det er blevet interessant for tv at dække kampene.

Der har været en høj grad af uforudsigelighed i forhold til hvem der løb med mesterskabet.

Hmm.. men hvad kan så gøres bedre ?
Jo nu skal I bare høre.

Vi skal lære af de andre idrætsgrene – i udlandet, men også i Danmark

Ligaen skal ha’ et sponsor navn.
Dette navn kan være dansk eller udenlandsk, og kan vel i virkeligheden også stå på spillernes bukser i individuelle turneringer.
Intet navn signalerer at ligaen ikke har værdi, eller i bedste fald meget begrænset værdi. Derfor et det helt nødvendigt at finde en sponsor – eventuelt bare en lille én i den første sæson.
Hvis det ikke er muligt at finde en sponsor til Ligaen, så må man spørge sig selv om vi er gode nok til at sælge vores produkt. Hvis svaret på det er et ja, så må vi spørge os selv om vi skal fortsætte denne satsning på tv transmitteret holdturnering, eller vende tilbage til gamle dage.

Der skal være et lønloft.
Katastroferne i både Ishockey, håndbold og fodbold skal vi undgå i badminton. Og DBF skal være den første i rækken af vagthunde i forhold til at stoppe ”alternative” aflønninger. Som det ser ud i øjeblikket så er det min klare fornemmelse at så snart klubberne tjener en ekstra krone, så giver de den til spillerne af frygt for ikke at kunne klare sig i den økonomiske konkurrence.
Det er skidt for alle parter, også for spillerne, de opdager det bare først på lidt længere sigt når klubber begynder at dreje nøglen om, eller TV falder fra fordi ligaen ikke har udviklet sig.
Men selvfølgelig er det rart for udenlandske spillere at få en stor hyre for en minimal fysisk indsats. Det samme kan siges at være tilfældet for spillere der har stoppet deres internationale karriere, og nu optræder på et klubhold ved hjælp af en ganske lille ugentlig træningsindsats.
Vi skal lave et differentieret lønloft som tager hensyn til bl.a. spillernes alder, anciennitet og spillestyrke i forhold til rangslister.

Ligaen skal opdeles geografisk og skal bestå af større enheder.
Fordelingen af klubber i Ligaen har stor geografisk slagside. Det ville være optimalt med en geografisk opdelt Liga, hvori der ikke indgår klubber som vi kender dem fra gamle dage men derimod franchises af klubsammenslutninger eller forretningshold. Det er nødvendigt at udvide sit ”lokalområde” for at skabe tilstrækkelig økonomi og interesse, medmindre klubberne skal til at være en del af de enkelte kommuner.

Ligaen skal være lukket.
Man skal ikke kunne rykke ud af ligaen. Frygten for nedrykning, spilleflugt og glemsel, bremser udvikling, investering og langsigtet planlægning.

Spændingen skal vedligeholdes.
Lønloftet skal selvfølgelig være med til at regulere dette forhold. Det er dog ikke sikkert at det alene er nok, og vi skal overveje andre metoder til at sikre spændingen i ligaen.

Vi skal sikre at nye og unge profiler får chancen i ligaen.
Det er også en af grundene til at ligaen skal være lukket. Klubberne skal være med til at fremme udviklingen af danske badmintonspillere, og skal som sådan give debut til unge spillere af egen avl. Dermed også sagt at ligaholdene skal være omdrjeningspunkter for talentudviklingen i lokalområdet, for at kunne opretholde deres licens til ligaen.
Hvis dansk badminton skal kunne vedblive at følge med i den internationale udvikling, så skal der et bredere, men stadig kvalificeret arbejde til. Det betyder at flere og flere skal trække i den rigtige retning mht. at udvikle (ungdoms)spillere der kan klare sig på senior niveau.

Vi skal vedblive med at være spilleobjekter.
Danskespil lukker fra tid til anden ned for spil på holdkampe. Det betyder, at der er personer, der forsøger at udnytte insider viden i forhold til ændringer af holdopstillingerne, som er et meget følsomt punkt rent oddsmæssigt. Der skal, fra holdopstillingen offentliggøres, dagligt opdateres om skader og sygdom. Sker dette ikke tilfredsstillende skal holdene kunne idømmes bøder og eller pointtab.

Vi skal udvikle web tilgængeligheden af ligakampene.
Et mål kan være at der på nettet kan ses 2- 5 min. highlight af alle rundens kampe. Meget gerne med kommentarer på engelsk eller asiatisk, så den store fanskare som badminton har i Asien, har mulighed for at følge med i ligaen.

Vi skal hjælpe tv med at lave et endnu bedre produkt.
Det betyder f.eks at vi skal lave nogle regler der betyder at f.eks. Tine Rasmussen ikke skal spille mod Lærke Foldsted, når nu Judith Meulendijks spiller i samme klub. ”Jaah men taktisk er det bedst for os at Judith spiller damedouble”, vil træneren så sige. Ja men for TV er det en katastrofe! Spillerne skal spille de kategorier hvor de er bedst, og Judith spiller altså stadig bedre DS end DD.
Vi skal fodre TV med interessante vinkler og interview muligheder, og vi skal måske operere med mere end én hjælpekommentator, og måske et panel der kan diskutere aftenens øvrige resultater. Måske skal der også præsenteres highlights fra nyligt overståede turneringer.

OG sidst men VIGTIGST……

Det er DANMARKS BADMINTON FORBUND der skal sætte dagsordenen for denne udvikling og drive den igennem.

Det skal ikke overlades til forskellige personer i de enkelte klubber, og hvem der nu ellers kunne finde på at melde sig til en sådan opgave.

Det er DBF’s produkt, og jeg er overbevist om at fremtiden for badminton i Danmark afhænger af dette produkt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar